Fitness voor kracht

Fitness is toch voor mensen die willen afvallen?

Sterker worden met fitness

Iedereen die het woord fitness hoort, denkt gelijk aan afvallen en mensen met sixpacks. Wat velen niet weten is dat er ook een andere kant is van de fitness industrie. Als je denkt aan mensen die een sixpack hebben, dan kijk je al sneller naar de bodybuilding kant van fitness. Maar fitness kent nog een hele andere kant, namelijk powerlifting. 

Powerlifting is het verplaatsen van een zo zwaar mogelijk gewicht voor max 1 keer. Je traint voornamelijk grote en intensieve oefeningen waarbij meerdere grote spieren aangesproken worden. Je hebt bij Powerlifting 3 tot 5 oefeningen die gemeten worden. Dit zijn de Squat, Deadlift, Benchpress, Barbell Row en Shoulder Press.

Squat

Benchpress

Deadlift

Barbell Row

Shoulder Press

Wat is beter, bodybuilding of powerlifting?

Eerlijk gezegd is hier geen goed antwoord op, het ligt namelijk aan het doel wat je voor jezelf hebt gesteld. Wil jij elke zomer kunnen “flaneren” op het strand van Mallorca? Dan is trainen voor bodybuilding een betere optie voor je. Ik zeg niet dat je alles moet opgeven en net zo weinig vet moet hebben als echte bodybuilders. Ik bedoel hiermee dat je tot een bepaald vetpercentage moet komen zodat je buikspieren zichtbaar zijn. Wil jij echter heel sterk worden en vind jij het hebben van zichtbare buikspieren niet zo belangrijk? Dan is Powerlifting een betere optie. Dit houd niet in dat je niet op voeding moet letten, sterker nog, je moet bij Powerlifting nog meer op je voeding letten. 

Hoe word je sterker?
Veel mensen denken te gecompliceerd en denken dat er een hele formule achter zit. Dit is niet waar, het belangrijkste is dat je meer calorieën eet dan dat je verbrand, je een 80/20 regel aanhoudt qua voeding en dat je zwaar traint. Je wilt sterker worden dus train je je spieren ook elke keer iets zwaarder dan de vorige keer. Dit kan door meer gewicht te pakken of door meer herhalingen te doen. Train voornamelijk de bovengenoemde oefeningen maar vul je trainingen ook aan met andere oefeningen. 

Ik wil beginnen hoe doe ik dat?
Mocht je gemotiveerd zijn geraakt door dit artikel, dan raad ik je aan om online te zoeken naar trainingsschema’s en om iemand te vragen voor een persoonlijk voedingsschema.