Het Dropshipping Model

Is Dropshipping een vorm van oplichting en is het een Business Model om op in te spelen?

Wat is Dropshipping?

Laten we aller eerst beginnen met het uitleggen van het begrip Dropshipping. Dropshipping is een begrip binnen de Electronic Commerce (Internet Verkoop). Bij deze variant van Electronic Commerce, bouw je een webshop waar je producten op plaats van je leverancier. Wanneer een klant dan een aankoop doet op jouw webshop, voer jij de klant gegevens in bij jouw leverancier. Hierdoor verzend de leverancier het product rechtstreeks naar de klant. Een groot voordeel hiervan is dat je nooit een eigen voorraad hoeft bij te houden. 

Voorbeeld:
Je verkoopt pennen op je webshop. De verkoop prijs is €10 en de “inkoop” prijs is €2. Een klant doet een aankoop, jij doet vervolgens een aankoop bij je leverancier met de klant gegevens en je leverancier doet de verzending. De winst die je hier dus pakt is €8.

"Dropshipping is een SCAM"

Ik zie het heel vaak voorbij komen, mensen die beweren dat Dropshipping illegaal is en dat je mensen oplicht. Nothing is further from the truth. Vaak zijn dit de mensen die er dan achter zijn gekomen dat het van een Chinese leverancier afkomstig is en zich dan opgelicht voelen

Electronic Commerce Model
Zoals in de intro is behandeld, is Dropshipping een erkend Business Model. Het is dus niet illegaal en je ligt geen mensen op. Jij bent simpelweg de tussenpersoon van de klant en leverancier. Sterker nog, jij zorgt ervoor dat de leverancier verkopen krijgt. Jij als intermediair doet de marketing en dus, het verkeer regelen voor de leverancier. Niet gek dus dat je hiervoor extra kosten in de prijs verwerkt.  

Heeft het nog zin?

Laat ik voorop stellen dat, Electronic Commerce alleen nog maar zal groeien. In onderzoeken is meerdere keren bewezen dat mensen steeds vaker online iets kopen. Het heeft dus zeker zin om hier op in te spelen. Wat je echter wel moet weten is dat Dropshipping, net als elk ander Business Model, kan veranderen. Dropshipping van vandaag kan in elk opzicht anders zijn dan het model van morgen. Ook moet je er bewust van zijn dat je met Dropshippen een serieus bedrijf beheert. Je krijgt te maken met échte klanten en échte aankopen. Je krijgt dus ook te maken met klanten service, klachten en retourtjes. Je beheert niet één of ander spelletje wat je kan pauzeren.

Icons made by Freepik from www.flaticon.com