Opdrachten van persoonlijk leiderschap blok 2

Inleiding

 

In blok 2 van leerjaar 1 aan de opleiding Ondernemerschap en Retail management aan Avans Hogeschool in Breda, moest ik mijn leerdoelen uitvoeren die ik in blok 1 had opgesteld. Op deze pagina komen alle onderdelen van het beoordelingsformulier aan bod. Dit komt vervolgens middels een showcase terug op een overzichtelijke en creatieve manier.

school-material-1

Wat heb ik gedaan en hoe ben ik uit mijn comfortzone getreden?

De afgelopen paar weken heb ik mijzelf beziggehouden met het volgen van een dropshipping cursus en heb ik de daarbij behorende taken uitgevoerd. Ik heb een website gebouwd, een product gezocht wat ik wilde verkopen, een avond gespendeerd met de succesvolle ondernemer en mede ondernemers die doen dropshippen, Facebook advertentierichtlijnen bestudeerd. Aankomende week ben ik van plan mijn webshop te lanceren en ga ik de daarbij behorende Facebook advertenties runnen. Ook heb ik nog een dag gepland staan waar ik meeloop binnen een marketingbureau en een dag waarbij ik meeloop met een succesvolle Ondernemer.

Bewijzen die aantonen wat ik gedaan heb

Inmiddels heb ik een dag meegelopen binnen een bedrijf. Het is helaas geen marketing- of reclamebureau, maar een uitzendbureau. Dit leek mij heel nuttig omdat ik met Incubator ook een uitzendbureau probeer te starten. Tijdens deze dag heb ik gekeken hoe zij nieuwe klanten werven. Dit zijn zowel werknemers als werkgevers. Daarnaast ben ik te weten gekomen hoe zij via Indeed.nl vacatures plaatsen.

Jammer genoeg is het mij tot heden toe nog niet gelukt om een meeloopdag met de ondernemer te regelen omdat deze daar simpelweg te druk voor is. Wel heb ik afgelopen kerstvakantie één avond met hem en andere cursisten kunnen doorbrengen tijdens een etentje bij Wereldsmaken in Utrecht. 

Tijdens deze mooie avond was er gereserveerd bij een mooi restaurant van 16:00 tot 21:00. In deze vijf uur heb ik kunnen netwerken met mede cursisten en ondernemers. 

Joshua

Dan zijn hiernaast mijn resultaten te zien van de campagnes die ik heb laten lopen op mijn webshop. Het was een Valentijns product en aangezien dat nu voorbij is, heb ik de advertenties stop gezet. 

Mijn planning

Hieronder staan op chronologische wijze afbeeldingen van mijn Excel planning.

Welke feedback heb ik ontvangen?

Ik heb proactief feedback gevraagd aan oude werkgevers, familieleden en vrienden. Hieronder citeer ik een paar quotes die vaker terugkwamen. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

“Martijn is een hele behulpzame jongen die altijd openstaat voor een goed gesprek. Hij geeft vrijwel altijd goed en passend advies. Ook zegt hij vaak gewoon waar het opstaat, geen slap gelul als iets niet klopt dan zegt hij er iets van.”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

“Ik ken Martijn al heel lang en hij voelt echt als een aanspreekpunt voor mij. Als ik ergens meezit dan kan ik bij hem terecht. Hij is objectief en heeft geen te snelle conclusies.”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

“Martijn is nog relatief jong, maar weet wat die wilt. Een jonge jongeman met veel ambitie en passie. “

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

“Waar Martijn nog veel kan leren? Ik denk geduld. Hoewel Martijn heel geduldig is als het aankomt op gesprekken of iets dergelijks, is hij snel uit zijn focus als het resultaat wat hij wilt behalen, niet meteen zichtbaar is.” 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

“Toen ik Martijn leerde kennen, vond ik hem eerder raar dan uniek. Hij las boeken en keek video’s over zelf ontwikkeling? Dit vond ik toen nog raar voor iemand van 19 jaar oud. Martijn heeft me echter anders laten zien. Nu zeg ik vaker nee tegen een avondje niks doen en werk ik ook aan mijn zelf ontwikkeling. Martijn heeft mij bepaalde aspecten laten inzien waarvan ik eerst dacht dat ze onzin waren. Ik zie hem dan ook als inspiratie en we besteden vaak tijd samen.”

Nu komt natuurlijk de vraag: “zie ik mezelf hierin?”. Het antwoord daarop is ja. Ik merk dat ik vooral in mijn vriendengroep een aanspreekpunt ben als vrienden onderling een meningsverschil hebben, of als iemand advies nodig heeft bij het sporten. Hoewel het natuurlijk mooi is om mensen te helpen, kan ik niet altijd overal ja op zeggen. Je moet soms nee zeggen om verder te kunnen met dingen die je echt belangrijk vind. Niet dat ik mensen helpen niet belangrijk vind, in tegendeel zelfs. Maar soms moet je bijvoorbeeld nee zeggen tegen een avondje chillen met vrienden, omdat je bijvoorbeeld nog een deadline moet halen midden in de kerstvakantie. 

Wat ik ook vaak terug zag komen was dat mensen mij ambitieus en ondernemend vonden. Dit is als ondernemer natuurlijk mooi om te horen en wat ik ook heel mooi vond was dat sommige mij ook echt als voorbeeld zagen. Als iemand waarmee je jezelf wilt omringen. Ik geloof dan ook volledig in de gezegdes, “show me your friends and I’ll tell you your future” en “You are the average of the five people you spend the most time with“.  

Het laatste waar ik me helaas genoeg ook in herkende, was dat ik te snel resultaat verwacht. Ik moet op dat vlak ook zeker geduldiger zijn. Neem bijvoorbeeld krachttraining. Toen ik net begon met krachttraining, had ik al grote doelen in mijn hoofd. Niet wetend dat dit niet te behalen zou zijn in 2 maanden. Toen ik niet meteen resultaat zag, wilde ik de handdoek in de ring gooien. Gelukkig had ik toen een paar vrienden om me heen die mij motiveerde om toch door te gaan. Ik ben dus helaas te snel geneigd om op te geven als iets zich niet meteen uitbetaald. Dit is ook zeker een punt waar ik nog aan kan werken.

Mijn reflectie op de ondernomen activiteiten

Wat ik het meest heb geleerd tijdens de activiteiten, is dat ik toch beter moet gaan plannen. Het vinden van een plek waar ik een dag mee kon lopen leek mij makkelijker dan het uiteindelijk was. Als ik hier eerder actie had ondernomen, had ik deze uren waarschijnlijk al kunnen maken. Wat ik te weten ben gekomen bij de uren die ik wél heb kunnen maken, is dat ik het heel interessant vind om dingen te leren over online geld verdienen. Het is bijvoorbeeld heel interessant om te weten hoe je online semi-actief of zelfs passief geld kan verdienen. Ik heb natuurlijk al een achtergrond waar het bouwen van websites een onderdeel was maar nu ik een webshop heb gebouwd, denk ik dat ik mijn échte passie gevonden heb. Alles rondom e-commerce vind ik fascinerend. Van het bouwen van een webshop tot aan de marketingstrategieën. 

Wat ik uiteindelijk geleerd heb over mezelf

Wat ik uiteindelijk geleerd heb, is dat ik sales en marketing heel interessant vind. Vooral de digitale kant van marketing vind ik aansprekend. Iets wat mij nu ook duidelijker is geworden, is dat sommige in mijn kring mij echt als inspiratiebron zien. Ik vind het mooi om te weten dat ik een positieve invloed heb op sommige die dicht bij mij staan. Tenslotte heb ik ook geleerd dat, hoewel ik heel goed met mensen kan zijn en  omgaan, ik het ook heel fijn vind om soms alleen te zijn. Een avond niet opstap en lekker vroeg in bed liggen om wat zelfontwikkeling op te doen.