Showcase Leerjaar 3

Inleiding

Op deze pagina komen alle leerdoelen en activiteiten te staan van leerjaar 3 semester 1

Ik heb mij in dit semester voornamelijk bezig gehouden met activiteiten die tijdbesparend zijn of mijn financiële ontwikkeling verbeteren. Denk onder andere aan Time Management en Cryptocurrency.

0 Uur
Time Management
0 Uur
Cryptocurrency

Activiteiten Time Management

In de wereld zijn er slechts enkele dingen die écht kostbaar zijn. Eén van die dingen is tijd. Tijd is zo kostbaar dat je het nooit meer terug kan krijgen wanneer het eenmaal is uitgegeven. Door de corona pandemie ben ik mijn tijd beter gaan waarderen en daarom heb ik afgelopen weken/maanden activiteiten gedaan die mij helpen met het beter indelen van mijn tijd.

Zo heb ik bijvoorbeeld het bekende systeem van David Allen toegepast in Notion, bestudeerd waarom  gewoontes zo belangrijk zijn én hoe je ze kunt creëren voor jezelf en bestudeerd hoe je meer focus kunt behouden aan de hand van wetenschappelijk onderzoeken en voorbeelden uit de praktijk.

Regie en reflectie

Voordat ik begon aan productiviteit, ging de tijd mij vaak voorbij zonder dat ik wist waar het naartoe ging. Nu ik verschillende systemen bestudeerd heb en heb toegepast, voel ik mezelf productiever en kan ik binnen enkele minuten kijken waar mijn tijd naartoe gegaan is. Ik heb hier onder andere het programma Notion voor gebruikt en Google Agenda. Notion is een erg uitgebreid systeem  wat voor vele doeleinden gebruikt kan worden. Ik heb Notion voornamelijk gebruikt voor to do lijsten, notities, projecten en als databank. Doordat Notion erg uitgebreid is en voor vele doeleinden gebruikt kan worden, was het voor mij ook erg complex. Ik heb daarom via Skillshare een cursus gevolgd over Notion en over hoe het ingedeeld kan worden. 

Dit zijn de boeken die ik heb gelezen:

Een kleine samenvatting van de boeken en mijn inzichten zal ik later uploaden op een speciale pagina daarvoor. 

Dit zijn de cursussen die ik gevolgd heb (in totaal 21 uur):

Het implementeren en onderhouden van de cursus in mijn hedendaagse leven (in totaal 48 uur):

Habit tracker voor al mijn huidige dagelijkse doelen:

Project planner en takenlijst volgens het GTD model van David Allen:

Activiteiten financiele geletterdheid

Financiële geletterdheid is voor mij erg belangrijk omdat zonder kennis over geld, je nog zoveel kunt verdienen maar het ook zo snel weer kunt kwijt zijn. Ik ken mensen in mijn persoonlijke kring die ver boven modaal verdienen maar alsnog van loonstrook naar loonstrook leven puur omdat ze niet weten hoe ze met geld om moeten gaan. Ze verdienen dan wel veel, maar geven het ook weer uit als water. 

Ik wil voor mijzelf een persoonlijk budget opstellen en een belegginsportfolio opbouwen. Zoals de rijke pa van Robert T. Kiyosaki zegt: 

Rich dad said that financial intelligence determined, not so much how much money you make, but how much money you keep, how hard that money works for you, and how many generations you can keep it.

Regie en reflectie

Afgelopen jaar heb ik enkele honderden euro’s belegd in de S&P500. Dit heb ik gedaan omdat het mij aangeraden werd via vrienden en familie. Tot de dag van vandaag doe ik dit nog steeds maar nu leek het mij verstandiger om mezelf hierin te verdiepen. Ik heb twee boeken aangeschaft die gaan over financiën en beleggingen. Een samenvatting van mijn inzichten zal ik delen via een andere pagina op mijn website. 

Voordat ik begon met actief handelen in cryptocurrencies, had ik geen kennis met betrekking tot het lezen van grafieken en cijfers. Maar zoals omschreven wordt in het boek van Robert T Kiyosaki, gaat het bij financiële cijfers niet om welke getallen er staan, maar om wat die getallen betekenen. Je leest financiën daarom ook niet met je ogen maar met je verstand. Na het lezen van deze twee boeken, het volgen van de cursus én het toepassen van de leerstof, realiseerde ik me dat ik de afgelopen jaren mijn financiën beter had kunnen spenderen. Neem als voorbeeld dat vijf jaar terug de prijs van één Ethereum slechts 15 euro was terwijl deze nu op 4000 euro staat. Dat is een rendement van 26.566,67%

Dit zijn de boeken die ik heb gelezen:

Een kleine samenvatting van de boeken en mijn inzichten zal ik later uploaden op een speciale pagina daarvoor. 

Dit is de cursus die ik nog steeds volg (in totaal 34 uur):

Het toepassen van de cursus in mijn hedendaagse leven (in totaal 18 uur en counting):

Het analyseren van grafieken, prijsacties, up- en downtrends etc.